I mitten av juli var det dags att avbryta semestern och åka till Aberdeen för lite jobb. Först några dagars arbetsmöte och sedan några dagars konferens (lugn!! jag ska inte tråka ut dig med några detaljer), men som vanligt så kan jag inte låta bli att passa på att ta en titt på omgivningarna.

Det första som slog mig när jag kom till Aberdeen var hur grått allting är, vart du än tittar så ser du grå granit överallt. Nästan alla hus är byggda av granitstenar och … det är grått!!

Grått

Det fanns några olika områden som jag fastnade för Seaton Park, Old Aberdeen, King’s College, stranden och den äldre delen av hamnområdet.

Seaton Park är som namnet antyder en hyfsat stor park nära Old Aberdeen. Som park sett så är det inget speciellt, det är snarast lite av man ska inte förhäva sig”-stämning över parken. Den är trevlig att gå omkring i men det finns inget som gör att man reagerar med ett Åhhhh”. Det finns tre olika delar som är värda att titta på: River Don - det ska finnas uttrar där sa en kvinna men jag såg inte några, The Hidden Garden - verkar vara ett lugnt ställe att slappna av i och sedan själva huvudgången med kyrkan i bakgrunden.

Hidden Garden

Hidden Garden

River Don

River Don

Seaton Park

Seaton Park

Fortsätter man sedan in mot centrala Aberdeen så kommer man till Old Aberdeen. Det syns naturligtvis skillnad mot de nyare stadsdelarna men ändå mindre än vad jag sett i andra städer.

Old Townhouse

Old Aberdeen

Old Aberdeen

Som vanligt så passade jag på att gå in i några kyrkor för att kolla, det brukar vara rätt intressant att se hur de är byggda osv. Vad som slog mig är att även om de hade en hel del historia, St. Machars Cathedral är tydligen byggd på samma ställe som den första kristna samlingsplatsen från 580, så är mycket ganska nytt. Om jag förstod det rätt så var glasfönstren från 1930-talet.

St. Machars Cathedral

St. Machars Cathedral

Direkt efter kommer universitetet, detta campus kallas King’s College och är rätt trevligt. Själva universitetet grundades 1495 så det är inget nybygge. Det var naturligtvis här själva konferensen hölls och där jag spenderade mest tid. Det som jag gillade bäst här var faktiskt en staty, Youth With Split Apple”, den är visserligen ganska ny men jag tyckte den var riktigt kul.

King’s College Chapel

King’s College

New King’s

King’s College

Lite musik under konferensen

Youth With Split Apple

King’s College Chapel

King’s College

XOm man sedan knatar vidare ett tag så hamnar man vid stranden och det är precis som de fördomar jag har om Storbritannien och havsstränder. En lång sandstrand med några vågbrytare, en gångstråk och sedan några märkliga nöjesställen - inte något som jag kände mig så intresserad av att besöka. Men det är lite kul att gå längs stranden och titta, något som som jag inte är ensam om att tycka. När vädret är OK så var det ganska mycket folk som knatade omkring där.

Stranden

Stranden

Stranden

Stranden

I slutet av stranden så finns ett litet område som verkar vara en äldre del av själva stadskärnan, husen är små och verkar vara byggda för att stå emot vind och vågor från haven.

Nära stranden

Alldeles bredvid så är infarten till hamnen, som i princip ligger mitt i stan, och det åker båtar in och ut hela tiden.

Hamninfarten

Hamninfarten

Själva centrala Aberdeen vet jag inte om det är så mycket att berätta om, det finns några intressanta hus, de vanliga affärerna och det du brukar hitta i en större stad.

Gravkapell

Olika åldrar

Centrala Aberdeen

Jag hängde på en tur till ett slott, Crathes Castle, utanför själva stan och även om byggnaderna fortfarande är byggda av grå granit så är det betydligt grönare i omgivningarna.

Crathes Castle

Crathes Castle

Crathes Castle

Crathes Castle

Crathes Castle

Jag hade tur, samma dag som jag åkte så fick jag svaret på en sak som jag hade undrat över några dagar. Hur/vart övar säckpipespelare??? En säckpipa är inte något tyst litet instrument utan det hörs ordentligt, så det känns som om att det inte vore helt populärt att öva i en lägenhet. På min sista promenad i Aberdeen så fick jag svaret: man kan öva på en tom parkeringsplats nere vid golfbanan !!!

Säckpipor

Så sammanfattningsvis: får du chansen ska du naturligtvis åka till Aberdeen men jag skulle föreslå att när du har tittat på stranden, Seaton Park, Old Aberdeen och King’s College så tar du dig utanför själva stan och ser hur det ser ut där.

Vill du se fler bilder från Aberdeen så hittar du dem härDate
July 29, 2019