Som en del andra så lämnar jag Facebook, det är ingen snabb reaktion på de senaste tidens affärer utan något som jag funderat på under de sista två-tre åren.

Jag ska försöka förklara. Jag gick med i Facebook 2007 och till en början så var det inget speciellt, det var faktiskt ganska ensamt. Men allt eftersom fler och fler bekanta gick med så blev det roligare och roligare. Jag fick kontakt med både gamla bekanta jag inte sett/hört av på årtionden och nya bekanta som jag inte träffar så ofta pga att de inte finns i närheten. Kort sagt, mycket trevligt.

Dock så började saker att förändras med åren, Facebook ändrade utformningen av programmet, det blev mer reklam och Facebook blev allt mer en isolerad del av internet. Och under de sista två-tre åren så har detta gjort att trevlighetskänslan” helt har försvunnit. Så efter elva år så har jag beslutat mig för att stänga mitt konto - något jag antagligen borde ha gjort för något år sedan … men det är svårt att överge en plattform där så många bekanta finns med.

Innan jag går in på detaljerna varför jag sticker” så tänkte jag lista några saker jag gillar med Facebook:

 • Höra av gamla bekanta - då så många är med på Facebook är chansen ganska stor att hitta eller bli hittad av någon gammal bekant som jag förlorat kontakten med. Det är också kul få en liten inblick i deras liv och se vad som händer - det är lite grann som att höra på skvallret i ett mindre samhälle :D
 • Leta efter människor - på samma sätt är det relativt lätt att hitta andra som jag vill/måste komma i kontakt med, exempelvis någon som erbjuder en viss tjänst eller har specialkunskaper om något. Riktigt smidigt tycker jag, också bra att få rekommendationer på företag osv.
 • Komma ihåg vad någon heter - jo, jag erkänner - jag har svårt att komma ihåg namn, men jag har inga som helst problem med att komma ihåg ansikten. Så det har hänt många gånger att jag använt Facebook för att leta rätt på vad någon heter :)
 • Slänga käft” med bekanta - när jag nu inte träffar alla bekanta varje dag så är det ganska kul att kunna ta några minuter ibland och snacka” lite skit. Det är något som jag verkligen har uppskattat.
 • En bra/informativ diskussion - Ibland, inte så ofta dock, så har det varit bra diskussioner där personer sansat och välmotiverat uttryckt olika åsikter. Ofta så är resultatet att alla fortsätter att ha samma åsikt som tidigare men själva diskussionen har faktiskt gett alla något att tänka på - vilket jag tycker är toppen.
 • Återkoppling på mina foton - en helt egoistisk grej, eftersom jag tycker om att fota och tar en hel del bilder så gör Facebook det rätt enkelt att hitta en publik. Jo, jag erkänner - det är en ego-grej, men det är kul att se folk titta på bilderna och ibland tycka att de är helt OK. Det blir en liten belöning/motivation att fota mer/bättre.

Detta är saker som jag kommer att sakna - men tyvärr är listan över saker jag ogillar längre. Till att börja med några saker med själva Facebook:

 • Walled Garden - jag stör mig en hel del på att Facebook till stor del uppför sig som en egen värld på Internet, helst ska man tänka att Facebook är Internet. De vill, naturligtvis, att allt ska ske på deras system, vilket gör det svårt att länka till information så att folk som inte använder Facebook kan se informationen (jag vet att det går, men det är för besvärligt). All diskussion ska ske inom Facebooks väggar och ingenting som sker utanför ska helst inte synas.
 • Ingen kontroll över vad jag ser - jag gillar inte att Facebook ska kontrollera vad jag ska se, när jag ska se det, osv. Om jag har sagt att jag är intresserad av att se inläggen från en person så vill jag faktiskt se dem och inte få dem filtrerade av Facebook. Det är lite trist när jag följer någon och tycker personen inte har skrivit något på länge, bara för att upptäcka att personen har skrivit massvis men Facebook har inte visat detta för mig.
  Samma sak för det som jag skrivit, jag undrar egentligen hur många som velat se det jag skrivit som i verkligheten fått se det. Inte heller tycker jag om att tidslinjen inte är linjär utan Facebook visar gamla och nya inlägg om vart annat … jag vill ha en enkel kronologisk tidslinje. Visst, det går att få fram en men det blir ganska bökigt att använda.
 • Reklam - anledningen till att Facebook är gratis är ju att de drar in en massa pengar på reklam. Detta är väl inte så mycket att säga om, det är deras affärsmodell och gillar man inte den är det bara att låta bli att använda Facebook. Men … jag tycker det finns en gräns för hur mycket reklam som ska synas och Facebook har passerat min gräns för länge sedan.
 • Spårning - reklam är en sak men jag stör mig mest över all spårning som sker. Facebook spårar folk när de surfare runt på olika sajter, bygger upp profiler över individer och använder sedan denna information för att sälja reklam. Och inte nog med det, de sammanställer all information de kan för att kunna få fram saker som jag själv inte har angett - information som sedan används i reklamsyfte eller vad värre är, påverka folks politiska synpunkter. I min bok är inte detta något som är OK.
 • Facebook och integritet - genom åren så har Facebook varit inblandade i flera olika skandaler” och affärer” när det gäller integritet. Inte så konstigt eftersom deras affärsmodell är just att sälja så detaljerad information som möjligt. De har många gånger beklagat felsteg, skyllt på buggar, etc men av någon lustig anledning så tycks det inte alltid finnas någon ny skandal/affär runt hörnet. Jag tycker att deras handlingar säger rätt tydligt att de skiter i integritetsfrågan och går så långt de någonsin kan komma undan med. Jag känner inte att jag kan lita på” Facebook, min uppfattning är att de har ingen som helst vilja/lust att skydda min integritet - vilket i och för sig är helt rationellt sett från deras sida.
 • Hitta information - det är rätt svårt att hitta information/inlägg som är lite äldre - försök att hitta något som skrevs för ett halvår sedan men du är osäker på vem som skrev och/eller exakt när, det är inte lätt. Facebooks idé tycks vara att det enda intressanta är relativt nya inlägg.

Sedan finns det en massa saker till som jag inte orkar lista, men det är inte bara själv Facebook som jag tycker är problematiskt utan också innehållet.

 • En massa delade videos och s.k. virala nyheter … jag blev snabbt ganska less på dem och tycker att det blir ganska jobbigt med denna typ av inlägg + reklamen. Kvar i tidslinjen blir det inte så många inlägg kvar från de personer som jag följer.
 • En mängd idiotkommentarer, det är väldigt enkelt att dela inlägg som någon har skrivet - texter/bilder som kan vara väldigt suspekta eller bara rena osanningar/överdrifter. Jag förstår att det är lätt att bara häva ur sig något eller hålla med om något som någon annan har skrivit och jag har själv gjort det. Men med en stunds eftertanke så kanske det finns en väldigt bra anledning till att något har hänt.
  Ta till exempel ett domstolsbeslut som fattats och alla blir väldigt upprörda över (även jag), det är lätt att glömma att vi inte har all bakgrundsinformation och troligtvis bara ser en sida av vad som hänt (vems sida? vem tjänar på att vi blir upprörda? etc). Jag gissar att de flesta precis som jag inte kan lagboken speciellt bra men kan tycka att en domstol dömt helt uppåt väggarna och klagar högljutt över detta … utan att inse att det faktiskt inte går att döma på något annat sätt utan att bryta mot lagen. Och att lagen ser ut som den gör för att annars skulle saker och ting inte fungera - det är ju helt omöjligt att skriva lagar som täcker alla eventualiteter, så de måste skrivas på ett generellt sätt och sedan tolkas. Detta kan då ge upphov till domslut som verkar uppåt väggarna men egentligen finns inget alternativ. Sedan finns det naturligtvis tillfällen då lagen borde ändras och då ska man diskutera detta på ett bra sätt för att kunna göra lämpliga ändringar.
  Denna typ av inlägg gäller inte bara domstolsbeslut utan jag har sett liknande inlägg om många olika ämnen.
 • Politik - efter valen i olika länder och hur det då sett ut på olika sociala plattformar så gissar jag att det kommer att bli ganska hemskt på Facebook fram till årets val och även efteråt. Jag missar gärna detta.

Allt detta har gjort att under de sista två-tre åren så har jag nästan varje gång jag öppnat Facebook blivit både förtvivlad och förbannad. Ibland har det tagit bara 20-30 sekunder innan jag slagit mig för pannan och blivit riktigt arg. Med en viss ansträngning så har jag avstått från att kommentera och istället bara stängt Facebook och gjort något annat istället.

Givet detta så känns det rätt fånigt att ha kvar en konto till ett ställe som gör mig upprörd/förbannad nästan varje gång jag öppnar sajten. Jag borde naturligtvis ha gjort något åt detta för länge sedan men det har liksom inte blivit av, Facebook kan vara en vanebildande drog och det är trevligt att interagera med kompisar/vänner/bekanta.

Så jag är rätt tacksam för GDPR, det har fått mig att tänka igenom vilka konton jag har och hur jag använder dem. Hittills har jag avslutat tre konton (plus Facebook då) och beslutat mig för att behålla två … funderar vidare över ett 10-tal till.

Är det här ett permanent beslut, kommer jag någonsin att använda Facebook igen? Inte vet jag, men just nu känns de inte rätt att vara med.

Har jag helt gett upp på sociala nätverk? Absolut inte, är med på några andra ställen där jag trivs och kommer att stanna kvar på (i alla fall just nu). Och vem vet, något nytt trevligt alternativ kanske dyker upp så småningom.

Om jag tycker att du ska stänga ditt Facebook-konto? Det har jag ingen åsikt om, det är ett beslut du måste fatta baserat på vad du tycker och tänker.


Date
April 28, 2018