Jag var på invigningen av kulturhuvustaåret i går, reklamen för invigningen hade utlovat en bra ljusshow och de tecknade bilderna såg ganska fantastiska ut. Och de senaste dagarna har vi kunnat se strålkastarna rita mönster på himmeln när vi åkt till jobbet.

Så jag tänkte att det här måste man gå och titta på. Visserligen kändes det lite märkligt att de sa att de räknade med 35000 människor i Rådhusparken, det blir ju lite trångt då och väldigt svårt att se något. Men vad vet jag, jag har aldrig arrangerat något sådan här.

Så vi åkte in till stan, parkerade vid ishallen där det fanns ganska mycket plats - trevligt. Men vi skippade gratisbussen eftersom det bara var en kilometer eller två att gå. Ett mycket bra beslut upptäckte vi när vi såg en av bussarna rulla förbi - proppfull beskriver inte det hela på ett bra sätt, det såg ut att vara värre än så. Och det var den enda buss vi såg på vår promenad.

När vi kom in till Rådhusparken så var det som väntat mycket folk, så vi började försöka ta oss ner mot älven på höger sida. Trångt, trångt, trångt … och man såg ju inte så mycket av det som fanns nere på isen.

Så började då själva invigningen … med någon sång” … jag antar att det var hur de hade mixat ljudet men där vi stod lät det mest som några som stod och ylade. Och om man försökte se vad som hände så kunde man skymta någon lampa nere på isen och mellan grenarna lite granna av någon storbildsskärm.

Sedan kom talen, där högdjuren stod och sa samma sak om och om igen. Det hade räckt att killen från Sametinget hade snackat, de andra tomtarna skulle aldrig ha varit upp på scenen.

Vill ni se ungefär vad jag såg?

Av någon märklig anledning så började trycket nu lätta, det var nämligen ganska många som var på väg bort från parken och efter ett tag så stod vi i en ganska stor lucka … som blev större med tiden.

Dags för den omtalade showen … det är möjligt att den var fantastisk men fråga inte mig, för jag har bara sett en liten del av den - trots att vi i slutet stod i en stor lucka med nästan inga människor alls. Fast när drönarna lyfte och körde i gång så blev det lite intressant - det var ganska läckert. Och ett fyrverkeri är ju alltid trevligt - fast det var ganska fjösigt.

Jag är lite förvånad över det hela, för det första var de 10% av showen jag såg inte så speciell. För det andra så fattar jag inte hur de hade tänkt när de planerade arrangemanget - de måste ju ha fattat att ingen skulle se något. Hur kan man lägga scenen längst ner, när stället där åskådarna ska stå har en sådan här profil:

Jag fattar inte hur man tänkte där, tror att tanken var bra men sedan så gick något på tok. Så min upplevelse av invigningen sammanfattas kan sammanfattas med ett jaha” - jag är besviken och hade väntat mig något bättre.

Eller för att citera någon okänd 50000 var på invigningen och 400 såg nåt”


Date
February 2, 2014